Czy jest taka opcja aby użyć czujkę monitorującą temperaturę pomieszczeń w systemie alarmowym?

Tu piszemy co nam ślina na język przyniesie.
tomaszkowal
Posty: 25
Rejestracja: 09 maja 2016, 14:11

Czy jest taka opcja aby użyć czujkę monitorującą temperaturę pomieszczeń w systemie alarmowym?

Post: #63 tomaszkowal
06 cze 2016, 14:46

Dzień dobry, często jestem zmuszony wyjechać na dłużej w zimę z domu. Moje nieobecności w ostatnim okresie stają się coraz dłuższe i muszę jakoś zabezpieczyć budynek przed niskimi temperaturami i zamarznięciem instalacji CO. Posiadam kocioł na ekogorszek, który przy dłuższych wyjazdach się nie sprawdzał. Dołożyłem więc kolejny kocioł elektryczny. Teraz już nie występuje kłopot z brakiem paliwa lub jego wygaśnięciem. Natomiast jak mnie nie ma w budynku to nie jestem w stanie zweryfikować czy kocioł funkcjonuje należycie i jaka jest w mieszkaniu zaprogramowana temperatura. Dlatego pomyślałem aby do systemu alarmowego dodać czujki, które monitorują temperaturę powietrza w pomieszczeniach. Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem?

podobne tematy:

adamniczyj
Posty: 16
Rejestracja: 18 maja 2016, 12:47

Czy można użyć czujkę monitorującą temperaturę pomieszczeń w systemie alarmowym?

Post: #64 adamniczyj
06 cze 2016, 15:08

Serwus, odpowiedź na twoje pytanie znajdziesz na tej stronie: http://trans-sat.pl/alarmy-warszawa . Poniżej masz schemat, który obrazuje możliwości dzisiejszych systemów alarmowych Obrazek . Do każdej centrali systemu alarmowego możesz podpiąć różnego typu czujniki. Najczęściej spotykane są te, które ostrzegają o włamaniu do budynku. Są jeszcze czujniki, które mierzą stężenie gazów oraz temperaturę powietrza. Te ostatnie będą dla ciebie. Programujesz na nich minimalną temperaturę. Jak zanotują niższą temperaturę w domu to włącza się alarm. Te czujki będą dla ciebie idealne.

podobne tematy:

lukaszgos
Posty: 13
Rejestracja: 09 maja 2016, 15:38

Czy jest sposób, aby dać czujkę monitorującą temperaturę pomieszczeń w systemie alarmowym?

Post: #119 lukaszgos
11 sty 2017, 10:54

Cześć. Obecnie centrale Satel mają ogrom możliwości. Natomiast kłopotem może być twoja instalacja alarmowa w budynku. Jeżeli montaż systemów alarmowych był zrobiony dobrze to będzie można bez kłopotu dać tego rodzaju czujkę. Natomiast miałem do czynienia z wieloma domami, gdzie montaż systemów monitoringu nie został do końca przemyślany. Przykładowo centrala systemu alarmowego została dobrana na styk - brak wolnych linii do podłączenia kolejnych czujek alarmowych. Tu jest dobry schemat montażu systemu alarmowego: odnośnik, który ilustruje możliwości nowoczesnych systemów alarmowych. Jak sam widzisz bez problemu można to zrobić na etapie budowy domu. Później trzeba będzie znaleźć miejsce w domu, gdzie będzie najmniej kłucia ściany. Najlepiej jakiś pokój na poddaszu. Centrala systemu alarmowego jest umiejscowiona przeważnie na strychu.


Wróć do „Chcę pogadać”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość